fredag den 13. maj 2016

Det første efterår

Ager padderokke-vårskud med sporehus fotograferet ved Kilen 08.05.2016
Allerede her i foråret ses det første af efteråret. Anemonerne er bukket under i de varme dage, vi har haft den sidste uges tid. De første mælkebøtter har afblomstret og står med fnug. Den 08.05. tog jeg billedet oven for af ager padderokkens brun blege vårskud. Allerede nu ser de fleste ud til at være forsvundet. Ager padderokkens karakteristiske grønne sommerskud har overtaget.

Sommerskud fra Ager padderokken

Ager padderokken er en ur-gammel type plante - kun størrelsen har varieret gennem millioner af år, fra før dinosaurernes tid. Den er ikke til meget nytte. Men tørret skulle den tidligere være anvendt som pudseklud - der er ret meget kisel/kalk i den, så den sliber en smule. God til tin-tallerkener og lignede køkkentøj! Men den indeholder også et giftigt enzym, så man skal undgå den i foder til heste og kvæg. Enzymet, thiaminase, nedbryder vitamin B1 og vil kunne medføre vitaminmangel. At man kan få tørret økologisk padderokke til the kan så undre. Det skulle virke godt for huden, hvis man kommer padderokke i badekarret.

Planten er ikke blot ur-gammel, men den har også en urkraft, så den kan skyde op gennem tykt asfalt. Den gør stor skade på den måde. Planten har meter-lange og -dybe rødder og den breder sig uhæmmet - som ukrudt! Apropos ukrudt og det første efterår, så er begge dele på det følgende billede:

Visnende vorterod  (midt i billedet) lukker ned for i år - på begge sider er der invasiv Bjørneklo i voldsom vækst

Den almindelige Vorterod blomstrede på sit højeste for 14 dage siden. Men nu er sæsonen ved at gå på hæld. Den ses nu uden blomster og med gul-blege blade. Snart er den helt visnet væk for i år, for at dukke frem i marts næste år.

Som det ses ovenfor overtages pladsen desværre af en led fætter - den store bjørnklo. Den er blevet bekæmpet her ved Kilen, men ser nu alligevel ud til at få en stor sæson her i år. Jeg håber, Kommunen vil skride ind her. Borgere har pligt til at bekæmpe bjørnekloen på egen grund.

Mon Kommunen klarer det, eller skal man overveje selvtægt?! Det vil i hvert fald her være meget rimeligt. Bjørneklo er farlig - specielt så tæt på Kilstien, hvor hunde, børn og ja, alle nemt kan komme til at røre dem. Det giver frygtelige brandsår på huden. Til evt. selvtægtsmænd: Husk kraftige handsker og lange ærmer i en tyk jakke - kommer der hudkontakt, vil huden ikke kunne tåle det mindste sol. Det giver blister og brandsår og er meget smertefuldt og langvarigt!

En hyggeligere blomst er guldnælden. Den findes flere steder ved Kilen, bl.a. ved foden af stien gennem O. V. Hansens Plantage. Billedet yder ikke de smukke blomster retfærdighed - gå selv forbi og tag et nærmere kig på blomsterne. De er lidt orkidé-agtige. Prøv lige at plukke et blad af og duft til det - lidt skrapt! Lamiastrum galeobdolon hedder planten, og jeg har læst mig til, at det sidste led skulle være græsk og betyde væselstank.

Planten er muligvis sluppet ud fra en have, i hvert fald tror jeg ikke, den er en del af den naturlige flora her. Den bruges meget i haver og parker som bunddække, og er nok undsluppet, men jeg ved det ikke - er den invasiv, som bjørnekloen?

Guldnælde ved stien op gennem O.V. Hansens plantage

Under "låget" på guldnældens blomst sidder støvdragere for at falde insekter i ryggen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar